Monday, November 16, 2009

Hukum Bermain Gitar. Baca Puas-Puas Sampai Muntah Huruf.


AG Coco
Pada semester yang lepas,salah seorang classmate saya telah bertanyakan soalan tentang "hukum bermain gitar",kepada Lecturer Pengajian Islam bagi mendapatkan penjelasan yang lebih lanjut memandangkan rata2 student lam kelas kami memang "boleh main" instrumen tersebut,dan saya sendiri memang xterlepas jugak dari kalangan tersebut,kehkeh~..namun bedasarkan penerangan yang diberikan oleh Ustaz,tidak ada dinyatakan didalam mana2 Hadis Sohih mengatakan ianya haram dan ditambah lagi ngan keterangan beliau menyatakan bahawa menurut Yusuf Qardhawi,ianya xsalah asalkan tidak melalaikan.Tapi ada jugak yang berpendapat,Imam Shafi'e mengharamkannya (ntah betul ke x,Wallahua'lam).Hasil dari desas-desus orang sekeliling saya yang sering melarang saya bermain gitar cukup memberi kesan kepada diri saya,mana xnya,ianya menjadi hobi saya sjak form 4,hehe~..disebabkan oleh itu,saya pun merajinkan diri saya untuk baca artikel dan bertanya kepada orang2 yang berkenaan,masuk ke forum2 di internet dan sebagainya bagi mengetahui hukumnya secara lebih lanjut,.hmm,nilah hasilnya,meh kita baca sedikit keterangan mengenainya disini (dipetik dari:al-ahkam.net) :

"
Sejarah Muzik:"
Muzik dalam bentuk falsafah dan ilmu muzik menurut kajian ilmiahnya berasal dari zaman Pythagoras (Yunani), tetapi yang mencipta note-note lagu ialah hasil dari sarjana Islam sendiri, yang paling awal iaitu Abu Yusof al-Kindi (meninggal 873M). Selepas itu mucullah Abu Nasr Muhammad al-Farabi (wafat 950 M) dan dia digelar sebagai tokoh muzik dunia dengan menghasilkan banyak tulisan agung dalam seni muzik. Di antaranya:

-Kitab alMuziqi alKabir (kitab Muzik Agung)
-Kitab alIlmu alMuziqi (kitab ilmu Muzik)
-Kitab alMadkhal fi Ta'alim alMuziqi (kitab pengantar ilmu Muzik)
-Kitab fi Ihsa' alIqa' (kitab keseimbangan Nada harmoni)
-Kalam Lahu fi alNaqrah Mudafa ila alIqa' (Seputar keseimbangan paluan gendang, biola dan keseimbangan Nada harmoni) dll.

Al-Farabi juga telah mencipta alat muzik antaranya rabab dan qanun. Selepas itu muzik dikembangkan lagi oleh Ibn Sina (pakar perubatan) dan ini boleh dilihat di dalam karya Ibn Sina spt asy-Syifa' dan anNajat.

Guru Muzik Islam selepas itu ialah Abu al-Faraj Isfahani (dia mencipta lebih dari 100 irama lagu). Selepas itu musik dikembangkan lagi oleh Ibn Rusyd, Ibn Bajjah, dll. Seperti juga falsafah dan tasawwuf, ilmu muzik tidak berjalan dgn aman dalam sejarah Islam. Ia menerima tentangan yg hebat. Hingga muncullah al-Ghazali menjinakkan aliran falsafah, tasawwuf dan musik dan mempertemukan dua aliran yg membenci musik-tasawwuf-falsafah dan golongan yg memujanya. Hasil dari tulisan al-Ghazali dalam al-Ihya' Ulumiddin menyebabkan tasawwur (pandangan umum) masyarakat kembali tenang dgn perkembangan tasawuf, falsafah dan muzik. (Ruj: Abbas Mahmud, alFarabi, Darul Kutub alArabiyah, 1944; Dr Omar Amin Hussin, Filsafah Islam, Bulan Bintang Jakarta 1975)

"Hukum bermain alat muzik?"
Seni musik dan nyanyian menurut hukum asalnya adalah HARUS kerana ia adalah fitrah manusia yg sukakan keindahan dan hiburan. Keharusan seni musik dan suara bertukar menjadi makruh, atau haram jika berubah perkara-perkara berikut:

a. isi, senikata, lirik, dan motif yg tidak bertentangan dgn adab dan susila Islam
b. Cara penyampaian, apakah ia menyuburkan syahwat dan ciri-ciri seksualiti dan yg diharamkan
c. Suasana (iklim) semasa ia disampaikan
d. Sederhana (tidak berlebihan dan melampaui) dalam menyintai seni muzik dan seni suara
e. Uruf pendengar adalah sebaik-baik hakim.

Pendapat Qardhawi ini sebenarnya juga pendapat fuqaha' yg lebih awal, antaranya Hujjatul Islam dan Imam alGhazali ra dalam kitab asSima' min Ihya': juga Fatawa Syaikhul al-Azhar Mahmood Syaltut ( alFatawa Syaltut, cet 1960, Cairo) yg merumuskan:

a. Seni musik dan seni suara adalah sama hukumnya dgn memenuhi keperluan pancaindera yg lain seperti makanan yg lazat dan pemandangan yg indah

b. Islam menetapkan kesederhanaan dalam semua termasuk menghayati seni musik dan seni suara

c. Fuqaha' terdahulu telah membenarkan seni musik dan seni suara bila ada tujuan yg sesuai dan menasabah dan menegahnya bila ada unsur luaran yg tidak Islamik

d. Seni Musik dan suara semuanya tertakluk dibawah kelulusan Ilahi yg bersifat umum yg diisytiharkan dalam surah al_A'raf: 32.

Itulah gambaran umum musik dan seni suara secara umum.

"Alat muzik bertali (gitar dsb) dan yang ditiup(seruling dsb) adalah tidak boleh? Betulkah begitu...? Jika ya, apa dalilnya?"

Mengikut pentarjih (penganalisa dalil dan madzhab) al-Qardhawi, nas-nas hadis yg mengatakan haram peralatan musik tertentu spt seruling atau bertali itu adalah tidak sahih atau ada kecacatannya. Ini juga berdasarkan pendapat al-Ghazali dalam kitab asSima' min Ihya' Ulumiddin. Peralatan musik adalah semata-mata alat, misalnya gelas adalah alat jika digunakan untuk meminum khamar atau susu. Kereta adalah alat boleh digunakan untuk merompak atau kenderaan utk pergi kerja saban hari. Maka begitulah alat-alat muzik boleh diguna untuk kejahatan atau kebaikan.

Antara hadis-hadis yg ada kecacatan ialah:
#1: HR Bukhari dari Abu Malik ra," Akan ada segolongan dari umatku yg akan menghalalkan zina, sutera, arak dan alat muzik."
status Hadis: walaupun ia sahih Bukhari, tapi ia mudhtarib (bersimpang siur rawinya) dan mu'allaq (sanadnya terputus). Pengkritik hadis yg berpendapat demikian ialah Imam Ahmad, Abu Daud, Ibn Hazm, Abu Hatim, alHafeedz azZahabi dan alHafeedz Ibn Hajar Asqalani.
Kalimah mu'adzif dalam hadis di atas tidak disepakati sebagai bermaksud alat musik.
#2: HR Imam Hadis yg berempat,"setiap permainan yg dilakukan oleh seorang muslim itu adalah kebatilan kecuali sendagurai suami-isteri, melatih kuda dan memanah."
alHafeedz alIraqi: statusnya Mudhtarib juga
#3: Dari Aisyah ra,"Sesungguhnya Allah mengharamkan biduanita (hamba perempuan), menjual-belinya, menghargai dan mengajarinya."
Ibn Hazm (alMuhalla) hadis dha'eef
#4: HR Ahmad, Abu Daud, Ibn Majah
dari Nafi' bahawa Ibn Umar ra meriwayatkan bahawa Nabi saw menutup telinganya jika terdengar tiupan seruling pengembara (gembala).

Fatwa Kedah pernah mengharamkan permainanan alat muzik bertali. Tetapi fatwa itu telah ditarik-balik. Fatwa terkini dari Fatwa Kedah adalah harus dan haram sekiranya dicampuri dengan maksiat atau melalaikan kita daripada beribadah kepada Allah dan menunaikan kewajipan-Nya.

"Bagaimana pula hukumnya dengan alat-alat muzik lain yang bunyinya lebih kurang sama dengan kedua-dua jenis alat muzik tersebut seperti keyboard yang bagaimana kita tahu boleh mengeluarkan bunyi yang berbagai jenis termasuklah kedua-dua alat muzik tersebut?"
Dr alImam Prof Yusof alQardhawi berpendapat hadis-hadis yg berkaitan haramnya alat musik tertentu kesemuanya tidak terlepas dari kecacatan. Ini kerana isu musik mula dibahaskan di zaman sahabat dan tabi'in. Maka hukum alat musik (baik dari alat atau penghasilan komputer) itu HARUS dan keharusannya bergantung kepada penggunaannya. Kecualilah alat musik itu menjadi lambang kefasikan dan dinisbahkan kpd agama tertentu menurut pandangan uruf (budaya setempat). Qaradawi, Mujtama' Islami allazi nansyuduhuu.

"Ustaz saya ada mengatakan tidak boleh berdasarkan hadis (yg tidak dinyatakan dgn jelas) bahawa akan ada suatu hari nanti sesuatu yang pd hakikatnya tidak boleh, tetappi telah ditukar namanya sehingga telah dianggap boleh oleh masyarakat pd waktu itu...Tetapi, setahu saya.... hadis tersebut adalah merujuk kepada "khamr" (saya tidak ingat matan dan sanadnya) ? Jadi, bgmana pendapat pihak aL-Ahkam?"

3. Saya juga ada mendengar ramai orang mengatakan bahawa bersiul itu tidak boleh... betul ke? jadi apa hukum sebenar? dalilnya?

Kedua soalan di atas akan di jawab oleh Sheikh Pendekar kita insya Allah

"Bagaimana pula dengan yg mendengar?" 

Seperti diterangkan di atas, tidak ada nas yg khusus menyebutnya. Ini semua terpulang kepada uruf dan syarat-syarat yg ditetapkan oleh al-Ghazali ra dan al-Qardhawi yg kita sebutkan sebelum ini. Hukum asal muzik ialah harus dan kita tidak mempermudahkan keharusannya dan ia tidak boleh diambil berlebihan sekadar yg sesuai dgn fitrah dan menepati suasana yg menasabah (tidak ada unsur haram) dan isinya tidak menyalahi adabul Islam. Lihat alQardhawi, Fatawa Mu'asirat Jld 7

Sila ke URL di bawah untuk membaca fatwa Al-Qaradwi berkaitan muzik dan nyanyian.
http://media.isnet.org/islam/Qardhawi/Halal/40349.html
http://media.isnet.org/islam/Qardhawi/Kontemporer/Nanyian1.html
http://media.isnet.org/islam/Qardhawi/Kontemporer/Nanyian2.html[Dirembat daripada http://amatxkesah.blogspot.com/2008/09/hukum-bermain-gitar.html]

28 comments:

grace76 said...

memang betul2 muntah huruf. btw, nice. takde dalam buku PSI. :)

lanun terlampau said...

no credits?? ;P

kasut_putih said...

muntah, juling, dsbnya.. :D

nwa said...

Grace, memang tiada. Usaha sendiri bryyy ;)

Wait Ichap, aku wat besaq-besaq sampai org muntah.

Ibu, ;)

tauhu said...

bagos berusaha!!
selak buku quran sunnah pown x de!!
artikel:
mmg perlu disebarkan..[sangat!]
hebat+cool=gitar

nwa said...

;)
Islam itu luas, lagi luas daripada yang kita tauhu, eh tahu.

tauhu said...

tauhu tahu!!
:D

nwa said...

:) nama tauhu?

Anonymous said...

durangos dating website [url=http://loveepicentre.com/]free gay dating[/url] dating direct kingston upon hull http://loveepicentre.com/ fishing free personals

Anonymous said...

preventive nutritional medicine jobs in the midwest [url=http://usadrugstoretoday.com/products/exelon.htm]exelon[/url] kd aubert playboy photo shoot http://usadrugstoretoday.com/products/zyprexa.htm health and safety code sapanking http://usadrugstoretoday.com/products/atarax.htm
doctor assisted weight loss [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/antibiotics.htm]antibiotics[/url] health promotion strategy 200 2005 [url=http://usadrugstoretoday.com/products/femcare.htm]omron digital blood ptreesure monitor[/url]

Anonymous said...

renea shulman breast cancer [url=http://usadrugstoretoday.com/products/zantac.htm]zantac[/url] nationalized health care impacts pharmaceutical companies http://usadrugstoretoday.com/categories/de-la-salud-de-la-mujer.htm blood elf names http://usadrugstoretoday.com/products/herbolax.htm
prostate sex message [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/antidepressivo---anti-ansia.htm]antidepressivo anti ansia[/url] sleeping dog leather dual use concealment holster [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/colesterol.htm]attention deficit syndrome and reading[/url]

Anonymous said...

http://online-health.in/azathioprine/azathioprine-and-side-effects
[url=http://online-health.in/azithromycin/aspen-azithromycin]pharmacy council[/url] drug testing blood [url=http://online-health.in/beclomethasone/qvar-inhalation-beclomethasone-dipropionate]qvar inhalation beclomethasone dipropionate[/url]
longs drugs pharmacy phone numbers http://online-health.in/antibiotics/flu-vaccine-antibiotics
[url=http://online-health.in/anastrozole/anastrozole-pathology]spinal injury and cialis[/url] impotence levitra [url=http://online-health.in/antabuse/drinking-while-on-antabuse]drinking while on antabuse[/url]
pharmacy rep jan garwood http://online-health.in/azithromycin/answers-for-azithromycin-and-storage
[url=http://online-health.in/avalide/avalide-feline-renal]pain medicine doctors[/url] drugstores canadian [url=http://online-health.in/atenolol/atenolol-tenormin]atenolol tenormin[/url] societal effects from drugs [url=http://online-health.in/aripiprazole/aripiprazole-without-prescription]aripiprazole without prescription[/url]

Anonymous said...

http://meen.in/fluconazole/fluconazole-heart
[url=http://meen.in/erections/pubescent-erections]texas dot truck and got busted smuggling drugs[/url] essington pharmacy joliet [url=http://meen.in/cardura/cardura-shink-prostate]cardura shink prostate[/url]
cosco drugs http://meen.in/clarithromycin
[url=http://meen.in/famvir]over the counter medicine for ringing in the ears syndrome[/url] drug testing compensation [url=http://meen.in/famvir/lithium-pravachol-abilify-macrobid-famvir-zoloft-doxycycline]lithium pravachol abilify macrobid famvir zoloft doxycycline[/url]
costco pharmacy tigard oregon http://meen.in/esomeprazole/i-ranitidine-vs-esomeprazole
[url=http://meen.in/clomiphene/mail-order-clomiphene]carrier convince kinney drugs[/url] north drug mart canada reviews [url=http://meen.in/carvedilol/carvedilol-generic]carvedilol generic[/url] free forms to inform new employees of drug screening [url=http://meen.in/fluvoxamine/fluvoxamine-side-effects]fluvoxamine side effects[/url]

Anonymous said...

dodge charger super chip http://automoblog.in/victory/victory-christian-center-lowellville-ohio automobile buying decision
[url=http://automoblog.in/volvo/sesi-volvo-ann-arbor-michigan]atom automobile[/url] removal of copper from automobile alternaters [url=http://automoblog.in/saturn/saturn-sc-shifter-linkage]saturn sc shifter linkage[/url]
illinois auto salvage yards http://automoblog.in/cadillac/cadillac-deville-1993
[url=http://automoblog.in/motorcycles/cheap-second-hand-motorcycles]best ipod automobile kit[/url] meguires auto products [url=http://automoblog.in/radiator/spectra-premium-radiator-cu945]spectra premium radiator cu945[/url]
chicago auto show ford transit http://automoblog.in/spyker/stomach-spyker
[url=http://automoblog.in/motors/black-bruin-motors-valmet]southbay mercedes benz[/url] mercedes ruehl nude pictures [url=http://automoblog.in/suzuki/california-suzuki-dealers]california suzuki dealers[/url]

Anonymous said...

http://healthportalonline.in/carbohydrates/the-key-compound-of-carbohydrates-in-foods-like-pastra
[url=http://healthportalonline.in/cephalexin/cephalexin-result]irma lerma rangel college of pharmacy[/url] mbta drug testing [url=http://healthportalonline.in/cholesterol/cholesterol-contain-nitrogen]cholesterol contain nitrogen[/url]
anti axzity drugs http://healthportalonline.in/carisoprodol/carisoprodol-html
[url=http://healthportalonline.in/cipro/on-line-pharmacy-cipro]hospitals required to report drug overdoses[/url] joy drugstore idaho [url=http://healthportalonline.in/celexa/prozac-vs-celexa]prozac vs celexa[/url]
cialis package insert http://healthportalonline.in/caffeine/how-much-will-caffeine-increase-my-resting-heart-rate
[url=http://healthportalonline.in/ceftin/ceftin-uti]female viagra fda approved products[/url] sensus drug development [url=http://healthportalonline.in/cardizem/cardizem-cd-manufacturer]cardizem cd manufacturer[/url] something that represents and show that you are drug free [url=http://healthportalonline.in/cholesterol/how-to-lower-cholesterol-triglycerides-and-raise-hdl]how to lower cholesterol triglycerides and raise hdl[/url]

Anonymous said...

free automobile screen saver http://autoexpress.in/cadillac/claremont/cadillac/in/caldwell/new/jersey mercedes europe
[url=http://autoexpress.in/porsche/porsche/petrol/gauge/wiring]chery automobile manufacure plants china[/url] auto trans diagnosis w4a32 [url=http://autoexpress.in/rally/rally/chevolet]rally chevolet[/url]
auto dealers of great fall montana http://autoexpress.in/mercedes/mercedes/dealer/sign/history
[url=http://autoexpress.in/rover/rover/45/user/manual]mercedes in san francisko[/url] dkw auto union restoration expenses [url=http://autoexpress.in/mazda/mazda/rx/7/trackback/url/closed]mazda rx 7 trackback url closed[/url]
registry auto update austate http://autoexpress.in/saleen/saleen/c/pillar
[url=http://autoexpress.in/peugeot/peugeot/cycles/uk]volkswagen repair shops chapel nc[/url] trail way pa sportsman racing [url=http://autoexpress.in/nissan/tps/sensor/nissan/frontier]tps sensor nissan frontier[/url]

Anonymous said...

benefits of travel agent http://livetravel.in/cruise/a994-audi-s4-cruise-control salerno village travel
[url=http://livetravel.in/airlines/uruguayan-airlines]travel agent in kuching[/url] travel agency business [url=http://livetravel.in/flight/live-in-guitar-amp-flight-case]live in guitar amp flight case[/url]
ibm travel http://livetravel.in/travel/travel-trinidad-colorado
[url=http://livetravel.in/airport/seattle-airport-vancouver-train]travel trailer ornament[/url] travel safe vibrator [url=http://livetravel.in/tours/snowmobile-tours-denver]snowmobile tours denver[/url]
defense travel service login http://livetravel.in/hotel/west-end-hotel-mumbai-deals
[url=http://livetravel.in/flight/flight-sim-x-add-ons]jim belushi have love will travel[/url] travel routes for a trip to los angeles [url=http://livetravel.in/travel/is-time-travel-real]is time travel real[/url] clutch pedal travel [url=http://livetravel.in/tour/ozzie-osbourne-tour-schedule]ozzie osbourne tour schedule[/url]
macdill travel and ticket office [url=http://livetravel.in/map/multi-map]multi map[/url]
river forest travel trailers http://livetravel.in/lufthansa/boeing-spectro-lamp
[url=http://livetravel.in/airline/dirt-cheap-airline-tickets-online]insurance long maldives stay travel[/url] abbey travel [url=http://livetravel.in/tourism/tyngsborough-tourism]tyngsborough tourism[/url]
[url=http://livetravel.in/travel/gay-travel-colorado]gay travel colorado[/url] worldwide over age 75 travel insurance [url=http://livetravel.in/maps/somalia-maps]somalia maps[/url] ansonia travel [url=http://livetravel.in/maps/north-myrtle-beach-and-ocean-drive-and-maps]north myrtle beach and ocean drive and maps[/url]
earn travel miles from american airlines advantage [url=http://livetravel.in/car-rental/rental-car-restrictions-in-mexico]rental car restrictions in mexico[/url]

Anonymous said...

plus size teen clothes http://topcitystyle.com/dolce-amp-gabbana-jackets-amp-sweatshirts-brand2.html maternity clothes tall [url=http://topcitystyle.com/zeus-jackets-amp-sweatshirts-brand38.html]discontinued born shoes[/url] japanese infant shoes
http://topcitystyle.com/?action=users dress shoes [url=http://topcitystyle.com/multi-on-sale-color71.html]pic and pay shoes[/url]

Anonymous said...

finding outsize womans clothes for crossdressing http://topcitystyle.com/?action=products&product_id=2360 holibird shoes [url=http://topcitystyle.com/dsquared-dance-and-sing-get-up-and-do-your--item1881.html]boxing shoes[/url] brigitta fashion western australia
http://topcitystyle.com/46-winter-jackets-size4.html shoes history [url=http://topcitystyle.com/l-women-size7.html]fashion models gone bad[/url]

Anonymous said...

xxx girls indian http://theporncollection.in/lubricant/lubricant-lead
[url=http://theporncollection.in/mature-xxx/best-voyeur-mature-video]kd porn[/url] deep plot hentai [url=http://theporncollection.in/gay-man/naked-gay-black-male-pics]naked gay black male pics[/url]
farming issues in the british virgin islands http://theporncollection.in/porn-dvd/swingers-porn-free
[url=http://theporncollection.in/orgy/crossdressing-orgy]adult 3d anime[/url] adult circumcision procedures [url=http://theporncollection.in/gay-male/chubby-gay-males]chubby gay males[/url]
dildo as dilator http://theporncollection.in/masturbating/asian-teens-masturbating
[url=http://theporncollection.in/gay-boy/free-local-gay-chat]rochester michigan adult entertainment[/url] fee animal porn vids [url=http://theporncollection.in/masturbating/free-woman-masturbating-movies]free woman masturbating movies[/url]
my wife fucks me with a dildo http://theporncollection.in/hentai-porn/hentai-pokemon-diamond-and-pearl
[url=http://theporncollection.in/gay-movie/sailing-and-gay-lesbian-community]amateur girl naked[/url] adult entertainment 900 telephone services [url=http://theporncollection.in/gay-love/parkersburg-gay-friendly]parkersburg gay friendly[/url]

Anonymous said...

watch deep throat the movie online [url=http://worldmovs.co.cc/full_version-blade-runner--final-cut-/16642database/]Blade Runner (Final Cut)[/url] in the valley of elah movie review [url=http://worldmovs.co.cc/full_version-american-history-x---christley--cd2-/4232database/]American History X - Christley (CD2)[/url]
download free bollywood movie red swastik [url=http://worldmovs.co.cc/full_version-una-chica-cortada-en-dos/1887database/]Una Chica Cortada En Dos[/url] my free movie space [url=http://full-length-movies.com/dvd-quality-movie-jindabyne/23931database/]Jindabyne[/url]
central texas drive in movie theater [url=http://full-length-movies.com/dvd-quality-movie-the-evil-below/12322database/]The Evil Below[/url] bleach movie quicktime [url=http://full-length-movies.com/dvd-quality-movie-the-toolbox-murders/6156database/]The Toolbox Murders[/url]
wonder woman movie [url=http://worldmovs.co.cc/full_version-fyra-nyanser-av-livet/28904database/]Fyra Nyanser Av Livet[/url] voodoo movie rentals [url=http://worldmovs.co.cc/full_version-transformers/27592database/]Transformers[/url]

Anonymous said...

designer drugs http://luxefashion.us/?action=products&product_id=2529 lauren crane [url=http://luxefashion.us/dolce-amp-gabbana-italian-rocky-stalion--item2169.html]mootsies tootsies shoes[/url] vans shoes on sale
http://luxefashion.us/frankie-morello-sports-shoes-brand19.html johnson and murphy shoes [url=http://luxefashion.us/m-shorts-size5.html]educational strength cards for kids brotherhood of st laurence[/url]

Anonymous said...

gucci handbag imitation http://www.thefashionhouse.us/?action=products&product_id=1886 gucci purses [url=http://www.thefashionhouse.us/black-sport-color2.html]kleinkeinder[/url] greese fashion
http://www.thefashionhouse.us/-sweater-women-category25.html perfume homme yves saint laurent [url=http://www.thefashionhouse.us/mogul-t-shirts-for-men-brand89.html]designer interviews[/url]

Anonymous said...

teenagers designing clothes http://luxefashion.us/dolce-amp-gabbana-cashmere-sweater-for-men-item1127.html mid top skate shoes [url=http://luxefashion.us/prada-leather-big-bags-brand10.html]red shoes for nancy[/url] glow in the horseshoes
http://luxefashion.us/navy-blue-creamy-dolce-amp-gabbana-color93.html designer dog clothes [url=http://luxefashion.us/roberto-cavalli-long-sleeve-top-for-women-black-item2405.html]calvin klein sunglasses[/url]

Anonymous said...

chicken coops lung infection [url=http://usadrugstoretoday.com/products/fincar.htm]fincar[/url] police officer mental health http://usadrugstoretoday.com/products/avandia.htm
international health care and safety [url=http://usadrugstoretoday.com/products/himplasia.htm]himplasia[/url] individual medical insurance price [url=http://usadrugstoretoday.com/products/roxithromycin.htm ]dr art hister health news [/url] post truamatic stress disorder
pill identification imprint rx 526 [url=http://usadrugstoretoday.com/products/benicar.htm]benicar[/url] depression losses resignation http://usadrugstoretoday.com/categories/anti-fungus.htm
tussionex prescription [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/erectile-dysfunction.htm]erectile dysfunction[/url] chewing sugarfree gum stimulates the production of saliva [url=http://usadrugstoretoday.com/products/albendazole.htm ]hefs penis size [/url] vitamin b carpal tunnel syndrome cts

Anonymous said...

crossfire the movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_born_to_dance/]born to dance[/url] china movie http://moviestrawberry.com/films/film_the_second_arrival/ harry potter zanesville ohio movie theatres
most memorable love movie quotes [url=http://moviestrawberry.com/films/film_you_re_a_good_sport_charlie_brown/]you re a good sport charlie brown[/url] movie emanuella http://moviestrawberry.com/films/film_maybe_logic_the_lives_and_ideas_of_robert_anton_wilson/ next movie trailer
teen virgin fucked movie download mpeg [url=http://moviestrawberry.com/films/film_my_darling_clementine/]my darling clementine[/url] movie trailors horse cum
movie quizes [url=http://moviestrawberry.com/films/film_bigger_stronger_faster/]bigger stronger faster[/url] movie theaters in new haven area http://moviestrawberry.com/films/film_hated/ everything relative movie
cinamark movie theaters [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_dreamers/]the dreamers[/url] ken park movie http://moviestrawberry.com/films/film_footloose/ battle of the bulge movie theme song

Anonymous said...

iphone movie times new york [url=http://moviestrawberry.com/films/film_julia/]julia[/url] rave movie theate http://moviestrawberry.com/films/film_the_shining/ ice skating movie
eye to eye goofy movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_star_wars/]star wars[/url] melayu sex movie http://moviestrawberry.com/films/film_xxx/ transformers the movie sounds
p2p ilegal movie download [url=http://moviestrawberry.com/films/film_ice_princess/]ice princess[/url] movie canvass posters
hollywood movie teacher acts a school boy lives in a tent [url=http://moviestrawberry.com/films/film_real_time/]real time[/url] free cum spit movie http://moviestrawberry.com/films/film_national_geographic_last_voyage_of_the_andrea_doria/ tri city plaza movie theater largo
movie scene [url=http://moviestrawberry.com/films/film_stranger_than_fiction/]stranger than fiction[/url] mary queen of scots movie http://moviestrawberry.com/films/film_hot_rod/ how many days did it take to film the movie halloween

Anonymous said...

invisible movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_follow_me_boys/]follow me boys[/url] henry fonda lucille ball movie lots of kids http://moviestrawberry.com/hqmoviesbyyear/year_2008_high-quality-movies/?page=20 cowbelles the movie
multiplicity movie pic [url=http://moviestrawberry.com/films/film_this_hour_has_22_minutes/]this hour has 22 minutes[/url] kevin mitnik movie http://moviestrawberry.com/hqmoviesbygenres/download-genre_family-movies/?page=25 black and white iconic silent movie images railway tracks
movie about natty [url=http://moviestrawberry.com/films/film_my_best_friend_is_a_vampire/]my best friend is a vampire[/url] movie downloaders
movie thumbs [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_four_horsemen/]the four horsemen[/url] soundtrack movie cadace http://moviestrawberry.com/films/film_the_wings_of_the_dove/ modern sawyer movie
wag the dog movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_northern_exposure/]northern exposure[/url] laurell k hamilton movie http://moviestrawberry.com/films/film_sin_city/ ran movie