Sunday, October 25, 2009

daripada Jahat ke Baik

Salam :)

Ana pernah buat anda panas? Menyirap? Annoyed? And now I have felt the same. I think that I should repent on what I have done. Semalam baru ku taubat, tetapi setelah itu taubatku takku tepati. Ramai lagi kan di luar sana yang tidak diminta maaf oleh ana? Or even tak memaafkan bukan? Kalau belum, ana, Anwar, dengan rasa hinanya meminta ampun dan maaf. Ana tahu dosa-dosa ini susah, malah sukar untuk anda tinggalkan, maafkan malah lupakan.

Berapa kali sudah ana minta maaf walhal terus dan terus melakukan kesalahan yang sama. Itulah manusia. Pelupa. Dan ini juga membuktikan ana ini ialah seorang manusia, hamba yang kerdil je dalam universe Allah ini. Sila ekspreskan perasaan anda terhadap ana [kalau dah tak tahan sangat]. InsyaAllah, mata, hati takpun telinga ini cukup iman untuk menerima kutukan, pujian, kritikan. Muhasabah. Dah pukul berapa ni, hati terasa nak berubah. Bukankah lewat-lewat beginilah syaitan menyelubungi diri manusia yang lemah.

Kepada insan-insan yang menjadi pemiutang dosa-dosaku, ana minta maaf secara terbuka, and I will apologize personally.
Bak kata kawan ana, di sekolah, "Anwar, anda diperhati."
And I asked "By whom?"
He answered "Entah."
I guess jawapan "entah" itu amat memberi kesan kepada diri ana. Dan selepas ini, InsyaAllah, ana takkan lagi memilih kawan. Actually I did. And that's why I lost friends.

"InnaLlaha yughayiru ma bi qaumin hatta yughairu ma bi anfusihim."
-sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga mereka sendiri mengubah nasib mereka.


Aku mahu berubah, aku mahu beubah, aku mahu berubah.
-mencarut lebih-lebih kepada ayat-ayat yang manis dan sopan
-kuat membahan orang kepada menghargai orang
-kadang-kadang memulau kawan kepada tarik lebih rami kawan, tak kira siapa
-berlagak, ego, sombong kepada mencetuskan minat yang sama terhadap kawan-kawan


Lagi?

Last but not least, sometimes, the people that we love or like, may be the inspiration for us to change. Maybe dari situ datangnya hikmah dan hidayah Allah.

Wallahu a'alam.

3 comments:

syfiq... said...

perkataan anda+ana mmg sesuai utk digunakan...haha

kasut_putih said...

merubah diri kepada yg lebih baik
for the better life.. hmmm.. sapa tak maukan.. asal tak riak, tu je.
remember this 'kalau awa pegi jauh dari keluarga, who u'll be? being urself? or others?' ikut la mana kandang yg kita masuk tu..
dimana bumi dipijak, disitu langit dijunjung.

Syabab El-Jadid said...

salam, akhi, Allah itu slalu menolong org yg menolong agamanya...
Wallahu'alam.