Wednesday, October 7, 2009

Anwar is Hypocrite

Macam-macam timbul. Kejap songsang kejap terbalik. Aku pun rimas. Rimas sangat sangat sangat. Sh*t.

Now, let's talk about being hypocrite. I like to accept my friends as they are. And I want them to accept me as I am. Kalau rimas cakap rimas, kalau tak suka cakap tak suka. Jangan jadi macam Azwan Ali oi. Kasi orang terasa je. Sh*t. Dah dua kali aku mencarut. B*llsh*t. Dah tiga.

Tak sabar ku tunggu hujung minggu, ku lepaskan semua geramku. Panas. Kat sekolah aku dan kawan-kawan dok memerhati semua orang. Semua muka murni je. But d*mn I ask, please don't be hypocrite. Even girls from Abqari tu dah dilabel macam-macam, mereka tetap bermanis muka bukan hanya di depan khalayak ramai, malah menunjukkan sifat terhadap aku. Ada pula yang pandang aku pelik awal-awal. Pikir aku pengawas la, pembimbing rakan sebaya la. Tapi mereka tak pernah nak hina-hina aku depan kawan. Tu yang aku tahu. Siap layan aku baik-baik lagi masa birthday party hari tu. Thanx I say.

Kalau kau rasa Anwar ni is a piece of sh*t, please la mention. Cakap apa salah aku kat korang. Kenapa aku tulis entry ni malam-malam? Sebab taknak orang komen kat Facebook. Bukan sebab takut, eh memang takut, takut dengan orang hipokrit. Depan-depan aku kau gelak-gelak, gurau-gurau, sampai aku tak tegur pun kau tegur aku atas sebab tu. Kalau sampai sini kau dapat baca, kau hebat. Aku taknak tujukan pada sesiapa, so tak perlu tanya siapa. This is an open entry. Terasa? Sila terasa kalau perlu.

Salah aku yang aku tahu memang BANYAK salah. Banyak belambak gila la. Aku kutuk kau Apiz, aku bajet bagus, jalan nak tunjuk power, konon sarjan dapat buat macam-macam la [siapa suruh korang tak jadi sarjan] kan? Puas hati aku mengaku? Suruh la aku mengaku apa. Aku mengaku. Selagi aku manusia aku mengaku. Eh, lagi, aku mengaku salah sebab aku mengaku aku manusia. Manusia ni pelupa. Dah nama pun An-Naas. Pelupa. Tu la sebab tu lupa kawan siapa, lupa teman menangis siapa, lupa siapa yang melahirkan.

Nasib baik aku ada kawan. Ok takpe. Tak puas hati dengan aku dan kawan-kawan? Kenapa? Kau tiada kawan? Eh, I have my friends, you have yours la. Tak perlu sibuk-sibuk nak libatkan salah aku dengan kawan-kawan aku. Kau laki? Tarik la aku. Aku lebih rela one-on-one daripada merasakan duri dalam daging. Kau perempuan? Nak tarik? Pikir 400 kali. Bapak kau peguam? Tarik la aku masuk jail ke. Tak perlu aku hidup dengan dunia hipokrit ni. Tu tak lagi cakap pasal politik-agama. Siap menghina sunnah nabi lagi.

Akhirul kalam, sesiapa pun kita, jangan luahkan perasaan kita melalui perkataan, tulisan atau apa-apa yang orang boleh nampak. Simpan dalam hati. Buruk sangka hanya berlaku bila keluar daripada mulut seseorang. WaAllahu a'alam. Assalamualaikum w.b.t.

7 comments:

Terry said...

yep. setuju. memang sakit hati dengan orang2 hipokrit ni...

well.. i have few.. or a lot of friends yang ade personality ni..entah la..
depan perangai baik, selalu puji, and so on, tapi kat belakang,
maki and perburukkan orang. Tapi bila dah kantoi, diorang buat cam diorang tak pernah bersalah pon.

tapi kalau takbley tahan sangat dengan duri dlm daging nih,just face to face jer ngan diorang, kalau tak paham apa kita cakap,
bagi paham dengan penumbuk ker aper ker..

*sigh*
nothing is fair in this world nwar,
just do your best to survive it and redha and tawakal jer dengan dugaan Nya..

izzan.salwana said...

Huishh ! tulis penoh feeling ni? sabar sabar :)

+akufobia+ said...

gaduhgaduhgaduh.maafmaafmaaf.hidup baru bermula.cing.

nurain rodze said...

haish ,
sudah alami situasi itu .
berbyk sesabar ok .
tapi ade had limit jugak sabar tu.
klu dorg melampau , redah je dorg ok?
jgn disimpan didalam hati .
nanti klu tak terkawal mcm ne?
hurmm.
byk susa.
jd dendam pulak.
tapi nwa baek kan?
klu ade masalah,citer je.
w/pun tak boleh tlg,maybe boleh tlg kurangkan beban ryte?

kasut_putih said...

takutnya tgk anwar marah. but one word will describe many. watch ur words baby..

dian:) said...

inilah manusia (:

tauhu said...

:hmm..
same larh kte..we're in the same page here!!
situasi yg same..HATE the hypocrite!!