Thursday, August 6, 2009

Sajak Itu Sayembara

Nak tulis macam mana?
Macam diari?
Okeh.

Bangun pagi pukul 6.30 dikejutkan oleh bibik Acad.
Aku, Ishraf n Emy tido umah dia.
Aku bangun dengan oleh sebab aku akan bertanding untuk sajak.
Emy, orang paling susah nak bangun, bangun pukul 7.
Selepas siap berdandan, aku main kamera Icap.
Icap pon gelar aku 'gila kamera'.
Haha. Aku gelak aje.

Untuk apa?
Macam lirik,
'Coba,
tenang seketika,
coba pejam mata,
biar resah hilang saja...'
- Mencari konklusi


Aku di bilik tetamu yang tak kalah luxury!
Ni shot ke 11 kut.
The camera has been fully charged dah.

Aku yang ajak diorang.
Ni bilik Acad.
Bersepah.
Nampak? Tak....

Ni iklan pertandingan tu.
Bukti kukuh kami tak pergi tempat lain.
The hall was not too big as if everyone can declamate without a mic.
Aku dapat giliran ke 21 pada awalnya.
Kemudian diumumkan seramai 9 orang peserta tak hadir.
So, giliran aku pun diawalkan kepada sebelum waktu rehat.
Sepatutnya selepas.
Aku dah gementar juga masa tu.


Maisarah went first at seventh.
Setelah dalam 15 orang berlalu, kini turn aku.
Aku bangun, melangkah ke stage dengan yakin.
Aku senyum kat Icap suruh dia amik gambaw.
Aku greet audience *dengan gementar
Tetiba je gementar
.

Aku bacakan baris pertama "Hari ini..."
Semangat aku tetiba melonjak balik.
Aku deklamasikan dengan santai dan penuh perasaan.
Semua macam terdiam.

Sekian sekian sekian aku turun stage dengan rasa teruja.
Kenapa?
All eyes were on me!
Ada sorang budak perempan tu, dari awal aku sampai, asyik senyum je kat aku.
Pastu, masa aku dah sampai baris yang serius pun dia senyum *aku ternampak dia
Nak cair?
Tak boleh sekarang.
Nanti salah emosi sajak.
Aku terus tengok lain.


Settle!
Now waktu rehat.
Semua mata memandang aku.
Ergh.
Yang lelaki senyum dan salam.
Menyapa pun ada.
Yang perempuan, senyum dan ramai say 'hi'.

Aku pelik, "apsal diorang?"
Pastu Icap cerita, dia dengar ada orang orang cakap,
"Budak ni kalo takyah pakai mic pon takpe"
Haha.
Aku gelak.
Patut la.
Semua dah terjawab.

Aku tak makan.
Sebab aku makan gelojoh.
Nanti semua tengok, serabai lah.
Baru semangat2 sajak.
Mostly waktu rehat makan, aku balas pandangan orang lain dan senyum.
Hihi.
Ni gambar masa kat library.
Aku bolehlah senyum sebab dah lepas.

Icap yang request gamba ni.
Sebab?
Budak-budak SMKTU tu pakai smart.
Tu je Icap kan?
Ah, budak ni tak abis-abis cakap dia hensem.
Haha.
Hensem eh?
Dia testpower kamera Icap jugak.
Hasilnya bawah ni.



Settle bahagian rehat!
Aku masuk dewan dan take control of kamera Icap.
Hehe.
Program dah start.
Aku pusing2 satu hall tu amik gambaw orang.

Tetiba ada orang tarik blazer aku.

"Awak awak, amikkan gambar kita"
"Ah, okeh okeh, senyum!"
"Eh,tak jadi la awak"
"Ala lek lah amik je"
"Ah ha okeh okeh!"

Hah, ni la budaknya.
Dapat masuk final dengan aku!
Nama?
Entah.
Sabtu ni tau la.


Huik, diorang ni cute!
Adik beradik, anak Allahyarham Abdul Aziz, seorang penyajak.
No wonder diorang gi final!
Suka betul tengok pair ni.
Baik lak tu.



Dak perempuan ni panggil aku suruh amik gambaw dia sorang.
Pastu aku cakap, panggil la yang sebelah tu sekali.
Dia pun layan je.
Dua dua ni pun baik.
Semua penyajak kat situ baik baik!
Dua orang ni dari SMK Tmn Pelangi.



Muiz dengan penuh confidence!



RESULT TIME!!
6 nama dah dipanggil.
"Bila la nama aku?"
Terdetik hati aku je.
Yang ketujuh dipanggil.
Bukan nama aku jugak.
Pastu,
"Pemenang dari SMI Hidayah......"
Sape ek?
"Muhammad Khairulanwar"

Argh lega.
Tapi dua orang lagi tu?
Baru form two.
Relaks!
Banyak masa.

Perempuan ni tak ikhlas.
Terang terang aku cakap.


Barisan 10 peserta final bersama juri.
Nampak aku?
Tu yang nampak gigi tu.


Kesian dua ni,
aku yang paksa,
eh tak, aku ajak amik gambaw.
Thanx to Maisarah yang amikkan.


Masa nak balik, semua tanya, especially girls,
"Awak dapat eh?"
Pelik padahal dah tau.
Including budak Pelangi, yang mintak aku amik gambaw, n yang senyum tak abis-abis tuh.


Melantak!




Balik umah Acad bukan nak rehat!
Kami buleh mandi kolam lagi.
Dah dekat 3 bulan dah tak mandi gini.
Lepas tension.


Okeh.
Nanti gi Angsana tau Sabtu ni.
Kul 11.
FINAL.

8 comments:

.amrihalim. said...

huhu..
bez wok lyn..
nyesal x ikot same..
atuyai..
len kali ajk larh dong..
hehe

nwa laa said...

layan?
hish.
diorang baik sgt la.
x sggup nak kcw dak ppuan.

ingtkan xleh.
azam pun ckp gitu.

zeeyazain said...

censored dow gmbr yg last tuh...hahahha..

nway,congartz...

+akufobia+ said...

takpe.jumpa kat angsana.

lanun terlampau said...

arghhhh buang gmbr last tuhhhh! cepatttt!
nmpk aurat ak tu.
btw, kw jgn ckp dy x ikhlas, kang dy baca blog kw ni
terus kene buang kt angsana
haha

nwa said...

dye x knal aku. aku kan low. aurat ppuan ek. aah la.

syfiq... said...

hua3. aurat pmpuan.

Anwar Husaini said...

wop, x baik tau awak...